Στην Αρχή

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Echinacea (purpurea)

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πλέον εδραιωμένα θεραπευτικά φυτά. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιούνται τόσο οι ρίζες όσο και τα υπέργεια τμήματα του φυτού. Περιέχουν αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή και συστατικά με αποδεδειγμένη ανοσοδιεγερτική δράση.
Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την προσβολή από τους ιούς του χειμώνα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη σε περίπτωση επανειλημμένων λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.
Έχει διαπιστωθεί η ασφάλεια της, όταν χορηγείται για 10-14 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό να αποφεύγεται η λήψη για πάνω από 8 εβδομάδες.
Μερικές από τις παρενέργειές της περιλαμβάνουν γαστρεντερικά κυρίως ενοχλήματα, άσχημη γεύση, ξηροστομία και ζαλάδα.
Είναι καλό να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη στα παιδιά (2-11 χρονών) γιατί ένα μικρό ποσοστό αυτών, περίπου 7% εμφανίζουν αλλεργία στη λήψη της.
   Αλληλεπιδρά με την καφεΐνη, μειώνοντας το μεταβολισμό της και επομένως αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών της, όπως ταχυκαρδία, νευρικότητα και πονοκέφαλο.
Επίσης αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά (κλαριθρομυκίνη), ορισμένες στατίνες (φάρμακα για μείωση της χοληστερόλης), β-αναστολείς (προπανολόλη), αντιψυχωσικά (ολανζαπίνη). Θα ήταν καλό να αποφεύγεται η σύγχρονη χορήγησή τους.
Δεν πρέπει να δίνεται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

 

 

 

Βιταμίνη C:

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες στη διατροφή μας. Είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που συμμετέχει σε πληθώρα μεταβολικών διαδικασιών και που επιπλέον αυξάνει τον αριθμό αντισωμάτων στο αίμα και ενεργοποιεί την άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Λαμβάνεται από τη διατροφή μας κυρίως μέσα από φρούτα και λαχανικά όπως εσπεριδοειδή, πιπεριά, κουνουπίδι, λάχανο και μπρόκολο.
Τα σκευάσματά της μπορεί να ληφθούν τόσο για προληπτικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά στις εξής περιπτώσεις:

  • Αυξημένη σωματική και πνευματική κόπωση
  • Λοιμώξεις αναπνευστικού
  • Διαβήτης
  • Εγκαύματα, τραύματα, κατάγματα οστών, αιμορραγία ούλων (περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα)
  • Πεπτικό έλκος (υπάρχουν ενδείξεις πως αναστέλλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού)
  • Λήψη σιδήρου και ασβεστίου
  • Κάπνισμα (μείωση των επιπέδων βιταμίνης C)
  • Μακροχρόνια χορήγηση ασπιρίνης (μείωση των επιπέδων βιταμίνης C)
  • Είναι ασφαλής η χορήγησή τους ακόμα και σε μεγάλες δόσεις. Όταν η ημερήσια κατανάλωση υπερβαίνει τα 2000mg ,μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, εμετός και να επηρεαστούν τα νεφρά.
  • Χορήγηση σε μεγάλες δόσεις (>1500mg την ημέρα) αντενδείκνυται επίσης σε ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD.

     

     

Ψευδάργυρος

Είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε όλα τα όργανα, τους ιστούς, τα υγρά και τις εκκρίσεις του οργανισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ολικού ψευδαργύρου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τους σκελετικούς μυς. Σημαντικό μέρος εντοπίζεται επίσης στο δέρμα και τα μαλλιά.
Λαμβάνεται μέσω διατροφής από πηγές κυρίως ζωικής προέλευσης όπως αυγά, κόκκινο κρέας, συκώτι, οστρακοειδή αλλά και από όσπρια όπως και μη επεξεργασμένα δημητριακά.
Αν και δε φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη από τα κρυολογήματα, εν τούτοις μάλλον συμβάλλει στη μείωση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων τους λόγω ενδεχόμενης αντιικής και ανοσοτροποποιητικής δράσης.
Είναι καλά ανεκτός και ασφαλής, όταν λαμβάνεται για μικρά χρονικά διαστήματα σε δόσεις κάτω των 30mg την ημέρα. Υπέρβαση αυτής της δόσης είναι πιθανόν να προκαλέσει ήπια γαστρεντερικά ενοχλήματα, υπνηλία, κεφαλαλγία και μεταλλική γεύση.
Αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα όπως αντιβιοτικά (κινολόνες και τετρακυκλίνες), σκευάσματα για την οστεοπόρωση (βιοφωσφονικά) και επίσης με σκευάσματα σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου, μειώνοντας την απορρόφησή τους. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη, μειώνεται η απορρόφησή του.

 

 

Βιταμίνη D

Η σημαντική αυτή βιταμίνη λέγεται αλλιώς και βιταμίνη του ήλιου. Συντίθεται στο δέρμα, όταν το τελευταίο εκτίθεται στον ήλιο και αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος, από όπου και απελευθερώνεται, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
Βρίσκεται επίσης σε μικρές ποσότητες σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος), το κόκκινο κρέας, το τυρί, τα μανιτάρια και τους κρόκους των αυγών.
Παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό μας και επομένως στην ανάπτυξη και υγεία των οστών και των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης διαπιστωθεί πολλαπλά οφέλη της

  • Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
  • Διασφαλίζει την ευρωστία του νευρικού συστήματος
  • Συμβάλλει στην πρόληψη ή και καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η λήψη της βιταμίνης D μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από τους ιούς.

Αν και μέχρι τώρα πιστεύαμε πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής παρατηρείται μόνο στους κατοίκους των βόρειων κρατών, τα ποσοστά ανεπάρκειας ή έλλειψης της στην ηλιόλουστη χώρα της Ελλάδας αυξάνονται διαρκώς. Η εκτεταμένη χρήση αντιηλιακών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η παραμονή σε κλειστούς χώρους λόγω εργασίας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η εντυπωσιακή άνοδος της παχυσαρκίας είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό.

Λαμβάνεται με σχετική ασφάλεια σε δόσεις ως και 10.000IU ημερησίως. Ωστόσο δε θα ήταν καλό να υπερβούμε τις 4000IU αν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη λήψη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όχι τουλάχιστον χωρίς προηγούμενη εξέταση.

   Η βιταμίνη D συσσωρεύεται στον οργανισμό και υπερβολική ποσότητα στο σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μας με συνέπειες όπως γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, εμετός, πόνος στο στομάχι), κόπωση, ζαλάδα, σύγχυση και διαταραχές στη νεφρική λειτουργία.

 

 

Πρόπολη

Είναι μια ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης τους.
Πρόκειται για μια πηγή ποικίλων ουσίων με αντιβακτηριακή, αντιμυκητιασική, αντιική και πιθανώς αντιοξειδωτική, αντικαρκινική, αντιθρομβωτική και ανοσοτροποποιητική δράση.
Ιδιαίτερα ευεργετική σε περιπτώσεις λοιμώξεων. Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να είναι βοηθητική σε αρθρίτιδα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης.
Η λήψη της μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας (αλλεργία). Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλες τροφές ή φάρμακα. Να αποφεύγεται η λήψη από άτομα με αλλεργία σε οποιαδήποτε προϊόντα μέλισσας, όπως το μέλι.